вторник, 10 януари 2017 г.

Планът на Хитлеристка Германия за Пловдив (1937) - Hermann Jansen

Тук са разработките на малко известния у нас архитект Херман Янсен, проектирал града ни с цел възвеличаването на Хитлер, след установяването на Третия райх в Европа.
Булевард Руски е предвиждано да се именува на Адолф Хитлер. Накрая съм наложил на картата на съвременния град основните зони, които са предвиждани за спорт и отдих, както и изместването на ж.п. връзката с гара Филипово на запад, с цел освобождаване на пътната артерия "запад" - сега бул. Копривщица.
Предвиждал е да има трамвайни линии, свързващи гарата с центъра. Една от тях е щяла да минава покрай сегашната сграда на радиото и телевизията.
Има схема за много интересно преустройство на зоната пред централна гара - с пешеходни подлези, които никак да не пречат на и така сложното улично движение. Пътникопотокът е щял да се излива директно към гарата от улица Иван Вазов и другите булеварди.
Районът от Тримонциум по Кап. Райчо до градинката с тоалетните щяла да се заравни и да се изгради, като централен площад с поща, културен дом и часовникова кула.














































Няма коментари:

Публикуване на коментар